Resursni Centar

Pokretanje nove EU kampanje koja ističe mogućnosti za mlade širom Zapadnog Balkana

„EUiTI – Tvoja priča, naša budućnost“ biće predstavljena danas tokom online  događaja

 „#EUiTI – Tvoja priča, naša budućnost“ prva je integrisana kampanja razvijena u okviru Regionalnog programa komunikacije Evropske unije za Zapadni Balkan. Kampanja ima za cilj promociju mogućnosti i benefite koje pružaju programi EU, dostupni mladima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu *, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Ovi programi pokrivaju  područja obrazovanja, obuke i sporta (ERASMUS +), preduzetništva (COSME – Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća), kulture i kreativnosti (KREATIVNA EVROPA) i istraživanja i inovacija (HORIZON 2020). Kampanja je osmišljena da podstakne veće učešće u ovim programima predstavljanjem  priča o uspjehu, rezultata i benefita.

 

Govornici na otvaranju događaja su gđa Genoveva Ruiz Calavera, direktorka za zapadni Balkan, Evropske komisije, g. Luigi Soreca, ambasador EU u Albaniji i g. Johann Sattler, ambasador EU u Bosni i Hercegovini. Na događaju će učestvovati i šest mladih ljudi koji će ispričati svoja iskustva iz učešća u programu EU. Završna sesija će imati format pitanja i odgovora sa šest mladih evropskih ambasadora sa Zapadnog Balkana izabranih početkom ove godine.

Govoreći uoči događaja, Ruiz Kalavera je rekla: „Mladi širom Zapadnog Balkana suočavaju se sa mnogim izazovima, ne samo sa visokim nivoom nezaposlenosti već i nedostatkom mogućnosti za posao. Zbog toga promovišemo ovu kampanju. Želimo da podignemo svijest o mogućnostima koje EU nudi u regionu koje im mogu pomoći da prevaziđu ove izazove, steknu nove vještine i doprinesu pozitivnom  rastu svog regiona. “

„#EUiTI – Tvoja priča, naša budućnost“ prva je od tri regionalne kampanje koje će sprovesti Evropska komisija tokom tri godine. Sadrži atraktivan multimedijalan prikaz sadržaja, uključujući svedočenja učesnika programa, kao i animirane video klipove o svakom od četiri programa EU. TV i radio oglašavanje, veb i društvene aktivnosti su započete 16. novembra i trajaće mesec dana.

 

Pokretanje kampanje podudara se sa objavljivanjem www.webalkans.eu. Ovaj novi veb portal osmišljen je tako da nudi korisniku prilagođeno iskustvo i namijenjen je za sve na jednom mestu, za priče, vijesti, mogućnosti finansiranja i srodne informacije o saradnji između EU i Zapadnog Balkana.

* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom UNSCR 1244/1999 i mišljenjem ICJ-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti

 

Više informacija

ec.europa.eu/programmes/creative-europe/

Kontakt

Za sva pitanja vezana za odnose sa javnošću, kontaktirajte press kancelariju projektnog tima WeBalkans:

 g.cellini@blumm.pomilio.com

 ufficiostampa@pomilio.com

Pozadina

Program regionalne komunikacije EU za Zapadni Balkan pokrenut je u januaru 2020. godine i trajaće tri godine. Cilj je informisanje različite ciljne publike o vrijednostima, politikama i programima EU. Program se sastoji od tri integrisane komponente:

• tri integrisane komunikacione kampanje širom regiona                      

• online portal WeBalkans.eu

• mreža mladih evropskih ambasadora

Pomilio Blumm, komunikaciona agencija specijalizovana za odnose između vlada, javne uprave i građana, sprovodi ovaj projekat.