Završena realizacija projekta „Resursni Centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – faza II“

Završena realizacija projekta „Resursni Centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – faza II“

Img 4142Dana, 28. septembra 2023. godine konferencijom „Civilno društvo – okruženje za akciju i ključni izazovi“ završena je realizacija projekta projekta „Resursni Centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – faza II“. Ovaj projekat smo realizovali u partnerstvu sa Institutom za medije Crne Gore i NVO Natura iz Kolašina, a finansijski je podržan od strane Evropske unije.

U okviru projekta Resursni Centar uspostavljeni su glavni Resursni centar u Podgorici, i pet lokalnih resursnih centara u Pljevljima, Kolašinu, Ulcinju, Herceg Novom i Bijelom Polju. Resursni centri su pružali niz usluga organizacijama civilnog društva: help desk usluge putem telefona, emaila, uživo, in-house mentorstva, posjete mobilnog resursnog centra svim opštinama, set obuka za tek osnovane i male organizacije, niz obuka za srednje razvijene i razvijene organizacije, koji su podigli kapacitete organizacija civilnog društva u Crnoj Gori.

U okviru projekta je takođe kreiran set online alatki za organizacije: video-uputstva: kako se registrovati na PADOR bazi, kako dobiti PIC broj, i kako pratiti EU pravila vidljivosti. U okviru online seta alatki su takođe kreirane tri baze podataka, i to: baza projekata OCD podržanih od strane EU u Crnoj Gori, baza aktivnih NVO, i baza donatora.

Kao analitički dio projekta, koji nam je pomogao da dobijemo vjerodostojne podatke o civilnom društvu u Crnoj Gori, izrađen je niz analiza i istraživanja: Analiza potreba civilnog društva, Analiza učešća OCD u procesu donošenja odluka, Analiza učešća OCD u procesu pristupanja EU i Istraživanje povjerenja u civilno društvo.

Tokom trajanja projekta takođe je realizovan niz konsultativnih sastanaka sa OCD iz Crne Gore, te je na kraju realizovana i konferencija „Civilno društvo – okruženje za akciju i ključni izazovi“.

Na završnoj konferenciji je zaključeno da politička nestabilnost u Crnoj Gori, u prethodne tri godine, ostavlja posljedice na rad i djelovanje nevladinih organizacija, a promjene vlasti nisu dovele do poboljšanja kompleksnog položaja u kome se one nalaze.

Kako je rečeno na konferenciji „Civilno društvo – okruženje za akciju i ključni izazovi“ da je realizacija projekta “Resursni centar za organizacije civilnog društva u Crnoj Gori“ misija CRNVO, te da će se uvijek truditi da pruža sve usluge organizacijama civilnog društva u Crnoj Gori, bilo kroz nastavak ovog projekta, ili kroz druge projekte.

„Podrška organizacijama očigledno nije prioritet nijedne Vlade, što za posljedicu ima kašnjenje u objavljivanju konkursa, ali i njihovo nesprovođenje, iako ih zakonski odgovor obavezuje na to. Navedeno je dovelo u tešku situaciju primarno male i srednje NVO, naročito one servisnog tipa, ali uticalo na intenzitet rada svih NVO“, kazala je Zorana Marković, izvršna direktorica CRNVO.